Avrupa Birliği Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Genel Direktörlüğü (DG Enlargement) tarafından Türkiye, Arnavutluk, Bosna-Hersek, Hırvatistan, Makedonya, Karadağ, Sırbistan ve Kosova olmak üzere sekiz ülkeyi kapsayan “Batı Balkanlar ve Türkiye’de İhale Eğitimi” adlı proje hazırlanmıştır. Söz konusu proje ITCILO (International Training Center of the International Labour Organization) tarafından katılımcı ülkelerin kamu alımlarından sorumlu kuruluşları ile işbirliği içerisinde yürütülmektedir. Projenin ülkemizdeki faydalanıcısı Kamu İhale Kurumu olarak belirlenmiştir. Proje, AB Katılım Öncesi Mali Yardım (Instrument for Pre-Accession (IPA) aracılığı ile finanse edilmektedir.
Projenin amacı, faydalanıcı devletlerin ihale sistemlerinin geliştirilmesi, bu ülkelerin iyi işleyen bir kamu ihale sistemine sahip olmalarına katkıda bulunulması ve bu alanda profesyonelliğin arttırılmasını kapsamaktadır. Bu çerçevede, bir eğitim stratejisi temelinde, uygun eğim materyali ve eğitim tekniklerine dayalı, etkin ve sürdürülebilir bir ihale eğitim sistemi oluşturularak, idari kapasitenin güçlendirilmesi ve iyi yönetim anlayışının geliştirilmesi amaçlanmaktadır.
Projenin en önemli bileşenini “Eğiticilerin Eğitimi Programı” (ToT) oluşturmuştur. Anılan program çerçevesinde, AB müktesebatını esas alan OECD/SIGMA eğitim materyaline dayalı ve ulusal mevzuat hükümleri ile desteklenmiş bir ulusal ihale eğitim müfredatının hazırlanması, kamu ihaleleri hakkında yeterli bilgiye sahip ulusal ihale eğitmenlerinin sertifikalandırılması, sertifikalı kamu ihale eğitmenlerinin eğitim müfredatını kullanarak özel sektör ve kamu sektöründen ilgililere eğitim vereceği bir ulusal kamu ihale eğitim sisteminin oluşturulması hedeflenmiştir.
Beş hafta süren eğiticilerin eğitimi programının ilk aşamasına Kurumumuzdan altı personel, ikinci aşamasına ise yirmibeş personel olmak üzere toplam otuzbir personel katılmıştır. Eğitici adayları, proje tarafından temin edilen eğitim müfredatının kullanılması ve derslerin verilmesinde yeterliliğe sahip olabilmek için bir eğitim ve uygulama programına tabi tutulmuş, eğitici adaylarının başarı durumu işlenen konulara ilişkin olarak yapılan yazılı sınavlar ile değerlendirilmiştir.
Eğitim müfredatı OECD/SIGMA tarafından hazırlanan eğitim modüllerinden oluşmaktadır. Bu kapsamda, A Modülü (Giriş ve İlkeler), B Modülü (İdareler Düzeyinde Organizasyon), C Modülü (İhalenin Hazırlanması), D Modülü (Kamu İhale Hukuku - Uygulama Kapsamı), E Modülü (İhale Sürecinin Gerçekleştirilmesi), F Modülü (İnceleme ve Şikayetler ile Yolsuzlukla Mücadele) ve G modülü (Sözleşme Yönetimi) olmak üzere toplam yedi modül işlenmiştir. Eğitici adaylarının beş haftalık eğitim gördüğü ikinci aşama 05.07.2012 tarihi itibariyle başarı ile tamamlanmıştır.
Bunun yanında, proje kapsamında projeyi yürütmekle sorumlu kuruluş tarafından Kurumumuzca verilecek kamu ihale eğitimleri için eğitim planı, verilecek eğitimlerin ana hatları, eğitim süresi ve eğitim metotları gibi unsurları içerecek bir eğitim stratejisinin oluşturulması için ilgili paydaşların da görüşleri alınarak taslak bir yol haritasının hazırlanmıştır. Bu çalışma sırasında Kurumumuz personelinin de aktif katılımı sağlanmıştır. Söz konusu raporda yer alan öneriler de dikkate alınarak oluşturulacak yeni eğitim stratejisi çerçevesinde kapsamlı ve etkin ihale eğitimlerinin gerçekleştirilmesi hedeflenmektedir.
Gelinen noktada Proje, Kamu İhale Kurumundan eğitici adayı olarak görevlendirilen personelin bilgi birikiminin, mesleki becerilerinin artması ve farklı uygulama ve mevzuat örneklerinin gösterilmesi bakımından faydalı olmuş, Kurumumuzun idari kapasitesinin geliştirilmesine katkıda bulunmuştur. Bunun yanında, kamu ihalelerine ilişkin verimli, çözüm odaklı ve sürdürülebilir bir eğitim stratejisinin oluşturulabilmesi hususunda ilerleme kaydedilmiştir. Söz konusu katkının olumlu etkileri idarelere ve isteklilere verilecek kamu ihale eğitimlerinin kalitesinin artması ile kamu ihale sistemimize de yansıyacaktır.