Kamu İhale Kurumu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Rekabet Kurulu Arasında 5 Aralık 2024 tarihinde işbirliği protokolü imzalanmıştır
06 Aralık 2024

 

Kamu İhale Kurumu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti (KKTC) Rekabet Kurulu arasında 5 Aralık 2024 tarihinde Kamu İhale Kurumu Başkanı Sayın Hamdi GÜLEÇ ve KKTC Rekabet Kurulu Başkanı Sayın Mustafa ÜSTÜNEL’in katılımlarıyla kurumlar arasında eğitim faaliyetleri ve karşılıklı kapasite geliştirilmesi ile bilgi ve deneyim paylaşımına yönelik işbirliğinin tesis edilmesine ilişkin bir toplantı gerçekleştirilmiştir.

Toplantının açılışında konuşma yapan Sayın GÜLEÇ, Kamu İhale Kurumu’nun Türkiye'de kamu alımları süreçlerini düzenlemek, denetlemek ve şeffaf bir ihale sistemi oluşturmak amacıyla 2002 yılında kurulduğunu ve kamu tüzel kişiliğini haiz, idari ve mali özerkliğe sahip bir kurum olduğunu ifade etmiştir. Kurumun kuruluşundan itibaren geçen süre zarfında kamu ihale hukuku ve uygulamaları alanında Türkiye’de önemli mesafeler kat edildiğini vurgulamıştır.

Sayın GÜLEÇ, konuşmasının devamında, KKTC Rekabet Kurulu ile Kamu İhale Kurumu arasındaki bu anlamlı iş birliği toplantısının temel amacına dikkat çekerek, iki kurum arasında karşılıklı bilgi ve deneyim paylaşımını güçlendirmenin ve kapasite geliştirme alanında ortak adımlar atmanın önemini dile getirmiştir. Ayrıca, iş birliği sürecinde eğitim faaliyetlerinin ve ortak çalışmaların en önemli bileşenlerden biri olacağını vurgulamıştır. Türkiye’nin kamu alımları konusundaki tecrübelerinin KKTC ile paylaşılmasından büyük bir memnuniyet duyulacağını belirten Sayın GÜLEÇ, karşılıklı öğrenme ve iş birliği sürecinin aynı zamanda bölgesel iş birliklerine de önemli bir ışık tutacağına olan inancını dile getirmiştir. Ortak eğitim programlarının geliştirilmesi, çalıştaylar düzenlenmesi ve uzman değişim programlarının hayata geçirilmesi gibi somut adımlar atmayı hedeflediklerini vurgulamıştır. Ülkemiz ile KKTC arasındaki tarihsel ve kültürel bağların bir yansıması niteliğinde olan bu iş birliğinin ülkelerimiz arasındaki dostane ilişkilerin daha da güçlenmesi açısından büyük önem taşıdığını belirtmiştir.

Sn. ÜSTÜNEL ise KKTC Rekabet Kurulu'nun temel görevleri hakkında bilgi vermiş, özellikle KKTC’deki ihalelere yönelik uyuşmazlıkların çözümünde oynadıkları rolü vurgulamıştır. KKTC Rekabet Kurulu ile Kamu İhale Kurumu arasında pek çok alanda iş birliği imkânı bulunduğunu ifade eden Sayın ÜSTÜNEL, Türkiye’nin kurumsal deneyimlerinden ve kapasitesinden faydalanmanın kendileri için büyük önem arz ettiğini belirtmiştir. Bu bağlamda iş birliğinin KKTC Rekabet Kurulu’nun kurumsal kapasite gelişimine önemli katkılar sağlayacağını dile getirmiştir. Her iki kurumun sahip olduğu bilgi birikiminin paylaşılmasının yalnızca kurumların değil, aynı zamanda KKTC’nin ve Türkiye kamu ihaleleri ve rekabet süreçlerinin daha şeffaf, adil ve etkin bir şekilde işlemesine büyük katkı sağlayacağına inandığını ifade etmiştir. Konuşmasını, bu iş birliğinin gelecekte daha büyük ve kapsamlı projelere zemin hazırlayacağına duyduğu inancı ifade ederek tamamlamıştır.

Görüşmelerin ardından, iki kurum arasında yürütülmesi planlanan iş birliği faaliyetlerinin çerçevesini belirleyen “Kamu İhale Kurumu ile Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti Rekabet Kurulu Arasında İş Birliği Protokolü” Sayın GÜLEÇ ve Sayın ÜSTÜNEL tarafından imzalanmıştır.

İmzalanan protokol ile kamu ihale hukuku politikaları ve uygulamalarında deneyimlerin paylaşılması, ulusal ihale otoriteleriyle temasların geliştirilmesi, kurumsal altyapının güçlendirilmesi amacıyla ortak eğitimler, konferanslar ve seminerlerin düzenlenmesi planlanmıştır. Ayrıca kamu ihale uygulamaları alanında yürütülecek ortak projelerle güçlü ve sürdürülebilir bir iş birliği hedeflenmiştir.

Protokol imza töreninin ardından KKTC Rekabet Kurulu Başkan ve üyeleri, Kamu İhale Kurumu Elektronik İhale Daire Başkanlığı’nı ziyaret ederek Elektronik Kamu Alımları Platformu hakkında bilgi almışlardır. Kendilerine yapılan sunumda, Kurumun elektronik ihale alanında gerçekleştirdiği yenilikler ve ilerlemeler aktarılmıştır.

KKTC heyeti, özellikle Türkiye’nin kamu ihalelerinde teknolojiyi etkin kullanma ve yapay zeka uygulamalarını bu alan entegre etme konusundaki başarılarından etkilendiklerini dile getirmişler ve bu alanda Kamu İhale Kurumu ile yakın iş birliği içinde çalışma arzusunda olduklarını ifade etmişlerdir.