Dünya Bankası Heyeti Kurumumuza Çalışma Ziyaretinde Bulunmuştur
02 Ekim 2025

 

Dünya Bankası Avrupa ve Orta Asya’dan Sorumlu Satın Alma Uygulamaları Bölge Yöneticisi Sayın Felipe GOYA başkanlığındaki Dünya Bankası heyeti, 30 Eylül 2025 tarihinde Kurumumuzu ziyaret etmiştir.

Kurum Başkanımız Sayın Hamdi GÜLEÇ’in ev sahipliğinde; Sayın GOYA, Dünya Bankası Ankara Ofisi Satın Alma Birimi yetkilileri ve Kurumumuz yöneticilerinin katılımıyla gerçekleştirilen toplantıda ilk olarak Sayın GÜLEÇ söz almıştır. Sayın GÜLEÇ, Sayın GOYA’yı yeni görevi vesilesiyle tebrik etmiş, kendileriyle tanışmaktan duyduğu memnuniyeti dile getirmiş ve Türkiye ile Dünya Bankası arasındaki iş birliğinin somut çıktılar üretecek şekilde güçlenerek devam etmesi yönündeki iradelerini vurgulamıştır.

Ardından Sayın GOYA, Türkiye’nin bölgedeki en büyük ülke olduğunu ve Dünya Bankası projeleri açısından stratejik bir öneme sahip bulunduğunu vurgulamış, kamu alımlarının modernizasyonu ve dijitalleşmesinin bu süreçte kritik rol oynadığını belirtmiştir. Türkiye’nin kamu ihalelerinde teknolojiyi etkin kullanımını takdirle karşıladıklarını ifade eden Sayın GOYA, Kamu İhale Kurumu ile yakın iş birliğinin önümüzdeki dönemde daha da güçlenerek devam etmesine yönelik güçlü beklentilerini dile getirmiştir.

Dünya Bankası Ankara Ofisi Satın Alma Birimi yetkilileri de söz alarak, Kurumumuzla yürütülen mevcut çalışmaların verimliliğini vurgulamış, bugüne kadar elde edilen iş birliği kazanımlarından duydukları memnuniyeti dile getirmişlerdir. Ayrıca, önümüzdeki dönemde ortaklaşa yürütülebilecek yeni faaliyetler ve projeler hakkında görüş alışverişinde bulunulmuştur.

Toplantının devamında Kurumumuz tarafından kapsamlı bir sunum gerçekleştirilmiştir. Sunumda; Dünya Bankası ile yürütülen ortak faaliyetler kapsamında EKAP değerlendirmeleri, sürdürülebilir kamu alımları eğitimi, elektronik kamu alımları sisteminde gelecek adımlar çalıştayı, Dünya Bankası satın alma usulleri kapasite geliştirme programları ve Dünya Bankası’nın ülkemizdeki projelerinde kullanılmak üzere EKAP üzerinde modül geliştirme çalışmaları ele alınmıştır. Ayrıca iş birliğinden elde edilen kazanımlar arasında dijitalleşmenin hızlanması, uluslararası uyumun güçlenmesi, yeni iş birliklerinin ortaya çıkması, paydaşlarla iletişimde ilerleme ile eğitim ve çalıştaylar sayesinde kurumsal kapasitenin artması özellikle vurgulanmıştır.

Kurumumuzun gelecek vizyonu çerçevesinde; EKAP altyapısının geliştirilmesi, veri odaklı yönetim anlayışının benimsenmesi, yapay zekâ ve büyük veri uygulamalarının hayata geçirilmesi ve kapasite geliştirme faaliyetleri ele alınmıştır. Bunun yanında, Dünya Bankası ile iş birliği kapsamında planlanan yeni projeler arasında ulusal e-ihale stratejisinin hazırlanması, uluslararası iş birliklerinin güçlendirilmesi ve profesyonel kamu satın alma uzmanlığı altyapısının oluşturulması konuları öne çıkmıştır.

Karşılıklı olarak dile getirilen yapıcı değerlendirmeler ve iyi niyetlerle toplantı verimli bir atmosferde sona ermiştir. Taraflar, ortak çalışmaların somut sonuçlar üretmesi ve iş birliğinin güçlenerek devam etmesi yönündeki kararlılıklarını teyit etmişlerdir.